Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

από το Indymedia

Το Σάββατο 16/2 στο χώρο της ανοιχτής εξόρυξης κάηκαν από αγνώστους ένα μέρος των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Ακολούθησε κύμα προσαγωγών με εισβολές σε σπίτια ενώ έχει πραγματοποιηθεί προς το παρόν μια σύλληψη.
Πουθενά στον κόσμο οι εξορύξεις του χρυσού δεν έγιναν μετά βαίων και κλάδων. Από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική ο χρυσός είναι συνδεδεμένος με εξεγέρσεις, με νεκρούς με φυλακίσεις.
Μόνο αφελείς ή πολιτικάντηδες αγνοούν ή αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα. Μόνο αφελείς ή πολιτικάντηδες “έξω” βλέπουν αγωνιστές και “μέσα” προβοκάτορες. Εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο, οι Σκουριές είναι ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στην εταιρεία και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, γιατί οποιαδήποτε συζήτηση, οποιαδήποτε διαβούλευση ήταν αντιμέτωπη με την ίδια διαταγή: Το βουνό ανήκει στην εταιρεία και το κράτος θα είναι εκεί για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Εκατοντάδες αστυνομικοί και σεκιουριτάδες σαν ιδιωτικός στρατός, επιστρατευμένοι εργαζόμενοι σε ρόλο τραμπούκου, συρματοπλέγματα παντού. Το τοπίο στον Κάκκαβο τελεί υπό καθεστώς κρατικού και ιδιωτικού ολοκληρωτισμού. Η αγριότητα της καταστολής ειδικά στην τελευταία κινητοποίηση θα μπορούσε να είχε αφήσει πίσω της νεκρούς. Άφησε πολλούς τραυματίες και δεκατέσσερις συλλήψεις.
Ο τσαμπουκάς του κράτους και της εταιρείας αναπτύσσουν πράγματι την περιοχή. Η ανάπτυξη των δυνάμεων καταστολής όχι μόνο στο βουνό αλλά και μέσα στα χωριά που αντιστέκονται είναι η πρώτη σοβαρή επένδυση της ανοιχτής εξόρυξης αλλά και προϋπόθεσή της. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα γεγονότα του Σαββάτου δεν κρύβουν κανένα μυστήριο, ούτε πράκτορες, ούτε προβοκάτορες. Εξάλλου ο Κάκκαβος απ' την Κατοχή έκρυβε θαρραλέους. Και σε αγώνες που ο θάνατος δεν είναι λογοτεχνική επινόηση για να συγκινήσει αλλά πραγματική απειλή, κάπου κάπου χρειάζεται λίγο περίσσιο θάρρος για να τον αντιμετωπίσεις και πολιτική αξιοπρέπεια για να αναγνωρίσεις τις διαδρομές της αντίστασης στου κανόνες του.

Όλοι στην πορεία προς τις Σκουριές, Κυριακή 24/2.
 
Όχι στην εξόρυξη και τη λεηλασία
Όχι στην τρομοκρατία
Αντίσταση στην κρατική καταστολή
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Ο αγώνας είναι κοινός και ενιαίος από όλους, με όλους, για όλους
Ενάντια στο χρυσό θάνατο
Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους
 
 
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.