Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Απολύθηκε κανείς;



Popout

"Χαρτοποιία Θράκης"-Diana: Πήρε τις επιδοτήσεις, άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, κήρυξε πτώχευση και… μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία...


 


Αυτήν την είδηση δεν την έπαιξαν ποτέ τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια της «ελεύθερης ενημέρωσης», που προσφέρουν αφειδώς τις υπηρεσίες τους στους «καλούς» βιομήχανους, συκοφαντούν και χτυπούν με λύσσα κάθε απεργιακό αγώνα και φορτώνουν στις πλάτες των «κακών» εργατών τις ευθύνες για το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Εκμεταλλεύτηκε τα οφέλη του αναπτυξιακού νόμου για τη Θράκη, που σημαίνει είσπραξη πολλών εκατομμυρίων από κρατικές επιδοτήσεις. Άφησε για πολλούς μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που του προσφέρουν οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν οι τελευταίες κυβερνήσεις. Συνέχισε να τους κοροϊδεύει πως δίνει μάχη για να κρατήσει το εργοστάσιο ανοιχτό, ενώ δρομολογούσε τις διαδικασίες για να κηρύξει πτώχευση. Και λίγο πριν το κάνει, μεταβίβασε με ιδιωτικό συμφωνητικό (!) το εμπορικό σήμα της εταιρείας του σε άλλη θυγατρική του ομίλου του… στη Βουλγαρία!


Ο λόγος για τον βιομήχανο Ζερίτη και τα προϊόντα με το εμπορικό σήμα «Diana» της Χαρτοποιίας Θράκης.


Η είδηση όπως την δημοσίευσε το www.xanthipress.gr και την διάβασα πρώτα εδώ:

«Σε θυγατρική του εταιρία στη Βουλγαρία εκχώρησε τα εμπορικά δικαιώματα της Diana, η Χαρτοποιία Θράκης το Δεκέμβριο του 2011 !

Η παραχώρηση της άδειας χρήσης του σήματος Diana στη θυγατρική BELOVO του ομίλου Ζερίτη στη Βουλγαρία έγινε με ιδιωτικό συμφωνητικό στις 2 Δεκεμβρίου, που αποκαλύπτει το XanthiPress.gr, ελάχιστα πριν καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Όπως ακριβώς συνέβη με τις εκτάσεις που εκμίσθωσε στους γιούς του ο επιχειρηματίας Π. Ζερίτης, για να τις δεσμεύσει από την πτωχευτική περιουσία και να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο, έτσι συνέβη και το εμπορικό σήμα της Χαρτοποιίας, μεταφέροντας ουσιαστικά την παραγωγή στην εταιρία που διατηρεί στη Βουλγαρία.


Κατηγορούσε την πολιτεία και έκανε κριτική ενώ μεθόδευε το κλείσιμο της εταιρίας


Μάλιστα την ίδια στιγμή που ο «μεγάλος πατριώτης» και «γαλαντόμος» επιχειρηματίας -των Αναπτυξιακών Νόμων- της Θράκης, υπέγραφε για να συνεχίσει την παραγωγή των προϊόντων Diana στη Βουλγαρία, ισχυριζόταν απέναντι στους εργαζόμενους ότι προσπαθούσε να διατηρήσει το εργοστάσιο της Ξάνθης σε λειτουργία.

Λίγους μήνες μετά κατέθεσε αίτηση πτώχευσης έχοντας κατά νου να συνεχίσει να εκμεταλεύεται το εμπορικό σήμα της υπό πτώχευση εταιρίας με τη βουλγαρική του θυγατρική (του ανήκει κατά 68%). Όμως την περίοδο που υπέγραφε την παραχώρηση υποστήριζε ότι θα κρατήσει ανοιχτή την εταιρία, κατηγορούσε την Ελληνική Πολιτεία ότι δεν του συμψηφίζει τις οφειλές που έχει και τον καταδιώκει. Το ίδιο διάστημα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει στις εκτάσεις ιδιοκτησίας της Χαρτοποιίας, τις οποίες εκμίσθωσε στους γιούς του με συμβόλαια 20 ετών. Παρόλα αυτά ενέπαιζε όλη την κοινωνία και τις οικογένειες 170 εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτή την εταιρία.


Αυτοί οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα της Θράκης


Είναι προφανές με βάση τις κινήσεις του ήδη από το τέλος του 2011 ότι είχε προαποφασίσει να κλείσει την εταιρία, ενώ συνέχισε να ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του νόμου και, εν συνέχεια, τους άφησε απλήρωτους επί μήνες, ενώ είναι προ των πυλών πιο δυσμενής –ελέω μνημονίου- νομοθεσία για περαιτέρω ελαστικοποίηση και μείωση των αποζημιώσεων.

Αυτοί οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα της Θράκης για να γίνουν ισχυροί και έτσι ανταποδίδουν σήμερα όσα πήραν από την περιοχή και τους εργαζόμενους. Το απόγευμα της Δευτέρας συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση της ΜΠΕ για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή του Δεκάρχου, σε έκταση που ανήκει στην υπό πτώχευση Diana! Η πολιτική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Η απόλυτη ειρωνεία είναι ότι το σύνθημα του ομίλου, όπως διαφημίζεται, είναι η Ευσυνειδησία!».


Πηγή: Οικοδόμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.