Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Εσύ ή το παιδί σου...




Την αντίδραση των ιταλικών συνδικάτων προκάλεσε η απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας Nestlé να προτείνει στους εργάτες της βιομηχανίας Perugina μείωση ωραρίου, υποσχόμενη σε αντάλλαγμα να προσλάβει τα παιδιά τους.
Οι υπεύθυνοι της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil στην βιομηχανία σοκολάτας Perugina, λίγο έξω από την πόλη Περούτζια, προκήρυξαν δίωρη στάση εργασίας για αύριο.
Η εργοδοσία πρότεινε οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται να δεχθούν μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου από 40 στις 30 ώρες, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να απασχολούνται και τα παιδιά τους, με συμβάσεις, σε μια πρώτη φάση, ορισμένου χρόνου.
«Δεν πρόκειται για κίνηση βοήθειας και αλληλεγγύης που φέρνει πιο κοντά τις διάφορες γενιές. Μοιράζεται στα δυο μια θέση εργασίας, χωρίς να μπορεί να δοθεί ούτε ένας αξιοπρεπής μισθός», κατήγγειλε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ένας εργάτης πενήντα δύο ετών.
Η βιομηχανία της Perugina, στην κεντρική Ιταλία, απασχολεί μόνιμα 1000 εργαζόμενους. Όταν η παραγωγή αυξάνεται προσλαμβάνονται περίπου τριακόσιοι εποχικοί. Σύμφωνα με συνδικάτα η Nestlé με την κίνησή της αυτή επιδιώκει να έχει την ευχέρεια να αποκλείει από την δουλειά, σε περιόδους κρίσης, εργαζόμενους που θα έχουν δεχθεί την μερική απασχόληση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή, θαρραλέα και υπεύθυνη πρόταση, σε μια φάση δυσκολίας για την οικονομία, όχι μόνο στην περιφέρεια Περούτζια της Ιταλίας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη», απάντησε ο όμιλος Nestlé. Oι εργαζόμενοι ωστόσο τονίζουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τριάντα πέντε ετών. «Κατά συνέπεια» -διερωτώνται- «για ποιες προσλήψεις γίνεται λόγος;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.