Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

«Σκυλιά του Πολέμου» οι Έλληνες επιχειρηματίες!

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι για τους λαούς ο πόλεμος σημαίνει πόνο, αίμα, δραματικές και ανεπανόρθωτες απώλειες που σημαδεύουν ολόκληρες γενιές, ενώ για τον επιχειρηματικό κόσμο, ευκαιρίες πλουτισμού. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγει και η δράση των Ελλήνων αστών, αλλά αντίθετα την καθοδηγεί. Έτσι οριοθετούνται και τα «εθνικά συμφέροντα», όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να βαφτίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη. Αυτά εξάλλου επιβάλλουν την συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις βάρβαρες επεμβάσεις των ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, τις αγορές όπλων για να εξυπηρετούνται αυτές ακριβώς οι ανάγκες, την πρόσληψη Μισθοφόρων στρατιωτών και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ώστε να καλύπτονται εν μέρει τα κενά στην επάνδρωση των μονάδων που προκαλούνται από την δράση του ελληνικού στρατού σε 15 χώρες και την ικανοποίηση των Νατοϊκών απαιτήσεων!

Όμως οι ευκαιρίες αύξησης των κερδών είναι πλέον χειροπιαστές και μπορούμε να τις περιγράψουμε μέσω αποκαλυπτικών παραδειγμάτων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 


Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται σε επιχειρηματική συνάντηση με τις μεγαλύτερες ελληνικέςβιομηχανίες του κατασκευαστικού τομέα, το διάστημα Τετάρτη-Πέμπτη 27 και 28 Ιουνίου στηνΑθήνα, σε συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράκ. Ιρακινοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή οικιστών μονάδων, έργων υποδομής, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων νοσοκομείων και δημοσίων έργων, θα βρίσκονται αυτές τις δύο ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να συνάψουν συμφωνίες με ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου. Στην επιχειρηματική αυτή συνάντηση έχουν δηλώσειήδη συμμετοχή 45 μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα όπως η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Αlumil, η Πετρόπουλος κ.α. Το Ιράκ σχεδιάζει να δαπανήσει $9,8 δισ. σε δρόμους, γέφυρες και κατοικίες μέχρι το 2016 και με βάση τον προϋπολογισμό της χώρας 5,8 δισ. δολάρια θα διατεθούν στους δρόμους και γέφυρες, ενώ 4 δισ. δολάρια για στέγαση. ΤοΒόρειο Ιράκ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό και λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα κατέχει το 17% της πετρελαϊκής παραγωγής του Ιράκ, ενώ είναι μια περιοχή όπου όλα τα προϊόντα εισάγονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο βόρειο Ιράκ καταγράφεται έντονος ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός αστικών συμφερόντων καθώς έως τώρα στην αγορά του κατασκευαστικού τομέαδραστηριοποιούνταν τουρκικές επιχειρήσεις που προσφέρουν πιο φτηνά υλικά, αλλά χαμηλότερης ποιότητας. Στο βόρειο Ιράκ δραστηριοποιούνται ήδη η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και η βιομηχανία κατεργασίας σιδήρου ΣΙΔΕΝΟΡ.


Έχει σημασία να θυμίσουμε ότι ένας από τους πρώτους Έλληνες αστούς που κατάφεραν να μετατρέψουν σε συμβόλαια την ελληνική συμμετοχή στις βάρβαρες επεμβάσεις κατά του Ιρακινού λαού ήταν ο Μυτιληναίος, με πλούσια προϋπηρεσία ανάλογων δράσεων στα Βαλκάνια. Στη Βαγδάτη υπεγράφη το συμβόλαιο για την κατασκευή από την ΜΕΤΚΑ θερμικής ενεργειακής μονάδας, ισχύος 1250MW, στο Ιράκ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για project ύψους 348,87 εκατ. δολαρίων το οποίο αφορά σε μελέτη, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός θερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τουρμπίνες τεχνολογίας General Electric, σε ανοιχτό κύκλο και με καύση φυσικού αερίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών. Επίσης, στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευής μονάδας 500ΜW στο Ιράκ (Samawa) πέρασε η ΜΕΤΚΑ, μαζί με μία ακόμη εταιρία, σύμφωνα με τη Citi. Η βασική ανταγωνίστριά της για το ίδιο έργο είναι η τουρκική εταιρεία Gama, ενώ METKA και Gama κατάφεραν να προηγηθούν στην τελική φάση απέναντι σε υποψηφίους όπως η Daewoo, η Harbin και η Αrab Contractors. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα $400 εκατ. ενώ η τεχνολογία θα παρέχεται από την GE. Όπως αναφέρει μάλιστα, τον Μάιο η ΜΕΤΚΑ είχε καταθέσει την προσφορά της για κατασκευή μονάδας μεγέθους 1500MW προϋπολογισμού $1 δισ. στο Δυτικό Ιράκ.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ


Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται ανακατεμένοι σε όλες τις βρώμικες δουλειές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καταφέρνοντας εκτός των άλλων να εξασφαλίζουν τη μεταφορά των πολύτιμων ενεργειακών πόρων που καταληστεύονται από τα μισθοφορικά στρατεύματα, επιβάλλοντας ως κυβέρνηση των κατεχόμενων χωρών τις γνωστές πολιτικές μαριονέτες που είναι έτοιμες να συνδιαλλαγούν με τις μεγάλες πετρελαϊκές και κατασκευαστικές δυτικές εταιρείες, τους ιδιωτικούς στρατούς και τις μυστικές υπηρεσίες.

Δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αποκάλυψε έγγραφο που αποδείκνυε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός παίζει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία των ίδιων των πολεμικών επιχειρήσεων. Το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε: «Στήνει πολεμικό προγεφύρωμα στον Περσικό Κόλπο: Ζητάει από τους εφοπλιστές να διαθέσουν 24 πλοία για μεταφορά πολεμικών εφοδίων προς «άγνωστη» περιοχή, που φωτογραφίζεται σαν γειτονική στο Ιράν. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου και για το σκοπό αυτό κίνησε τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση εμπορικών πλοίων που θα συμβάλουν στη μεταφορά πολεμικών εφοδίων διά θαλάσσης. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) προς τα μέλη της, με ημερομηνία 22/12/2011 και θέμα «Ανάπτυξη δυνάμεων ΝΑΤΟ - Διαθεσιμότητα εμπορικών πλοίων». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «Έρευνα διαθεσιμότητας εμπορικών πλοίων για επιχειρησιακές ανάγκες» την οποία διεξάγει το ΥΕΘΑ/ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ (Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών) που εδρεύει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ΕΕΕ, απευθυνόμενη προς τους εφοπλιστές - μέλη της, επικαλείται σχετική ενημέρωση από το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ και αναφέρει: «(...) από τις αρμόδιες αρχές του NATO μελετάται η ενδεχόμενη ανάπτυξη και ανασύνταξη διά θαλάσσης της Δύναμης Επέμβασης του NATO εντός του 2012. Η εν λόγω ανάπτυξη και ανασύνταξη πρόκειται να διοργανωθεί, όταν απαιτηθεί, από το Συμμαχικό Στρατηγείο του NATO στη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για το Νατοϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), που για το 2012 αναλαμβάνει τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, για την οποία επίσης γίνεται λόγος στο ίδιο έγγραφο των εφοπλιστών ως «Δύναμη Επέμβασης του ΝΑΤΟ». Όσο για τον όγκο τού προς μεταφορά φορτίου, αναφέρεται πως θα γίνουν: Δεκατέσσερα δρομολόγια για μεταφορά 114 κοντέινερ με καύσιμα, ανά δρομολόγιο. Ένα δρομολόγιο στο οποίο θα μεταφέρονται 114 κοντέινερ με καύσιμα και 2 ελικόπτερα τύπου «Chinook» («Σινούκ»). Έξι δρομολόγια στα οποία θα μεταφέρονται 114 κοντέινερ με καύσιμα και 4 ελικόπτερα τύπου «Chinook». Τρία δρομολόγια στα οποία θα μεταφέρονται 114 «Σινούκ» με καύσιμα και 5 ελικόπτερα τύπου «Chinook» (CH-47D).

Μπούσουλας τα μνημόνια: Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης», περί ίδρυσης και λειτουργίας του NDC/GR στη Θεσσαλονίκη, πέρασε από τη Βουλή στα μέσα Δεκέμβρη 2008, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Πρόκειται για Νατοϊκό στρατηγείο«χαμηλής ετοιμότητας» (HQ-NDC/GR), όπως λέγεται. Η καρδιά του Στρατηγείου είναι το επιτελείο του, με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», που κατά περίπτωση αναλαμβάνει αποστολές, μετακομίζοντας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα, όπως έχει γίνει στο Αφγανιστάν. Τώρα έρχεται το συγκεκριμένο στρατηγείο να αναλάβει ρόλο με σύζευξη της δομής του με αυτή των Νατοϊκών ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, δηλαδή τη δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), τη διοίκηση του χερσαίου τμήματος της οποίας αναλαμβάνει για το 2012 το στρατηγείο της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού)».

Επίσης, η κυβέρνηση είχε φέρει στο πρώτο θερινό τμήμα της βουλής την «Κύρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο (Framework Agreement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «ΑΤΗΕΝΑ», που αφορά στις υπηρεσίες μετακινήσεων και μεταφορών που παρέχονται από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)! Το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο (ΠΟΣΚΕΘΑΜ) λειτουργεί από το 2005. Σκοπός του είναι να εξασφαλίζει τα πλοία για τις μεταφορές υλικού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους ανά τον κόσμο. Στην ουσία αποτελεί μια πρωτότυπη «Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα»: Το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δίνει την παραγγελιά, το ΠΟΣΚΕΘΑΜ τη μεταβιβάζει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και από ΄κει οι εφοπλιστές «χτυπάνε» τις δουλειές τους, με το αζημίωτο βέβαια. Άλλωστε και το επίσημο φυλλάδιο του Γραφείου Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ διαφημίζει τη δύναμη του «ελληνόκτητου εμπορικού στόλου». Ο «χρηματοδοτικός μηχανισμός ATHENA» έχει να κάνει με τη σύνδεση του Κέντρου με την ΕΕ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΚΛΙΝΙΚΕΣ 

«Πάλι καλά που ήταν και οι Λίβυοι» και τονώθηκε η τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης λέει χωρίς ντροπή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος:πρώτα σε βομβαρδίζω και σε σακατεύω, ενώ μετά επιλεκτικά, πληρώνοντας σε θεραπεύω.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θωμόπουλος είχαμε τους πρώτους μήνες του έτους 94.000 διανυκτερεύσεις Λίβυων. Υπενθυμίζεται ότι το Λιβυκό κράτος πληρώνει τα έξοδα διαμονής τους, ενώ δίνει και «χαρτζιλίκι» 500 ευρώ την εβδομάδα στους τραυματίες για τα προσωπικά τους έξοδα, ποσό που απορροφάται στην αγορά της πόλης. «Η φιλοξενία των Λίβυων είναι μια τεράστια δουλειά που τη χρειαζόμαστε αυτήν την περίοδο. Σκεφτείτε ότι κάθε 15 μέρες έρχονται για φιλοξενία 1.400 Λίβυοι. Το νούμερο είναι εξαιρετικά μεγάλο και τα χρήματα αυτά πέφτουν όλα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της δίνουν πνοή ζωής», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Περίπου 6000 χιλιάδες Λίβυοι ασθενείς εκτιμάται ότι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Ελλάδας από τον Απρίλιο του 2011. Ο πόλεμος και οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 στην πετρελαιοπαραγωγό βορειοαφρικανική χώρα άφησαν πίσω τους συντρίμμια κτιρίων, αλλά κυρίως ανθρώπων. Στην Ελλάδα, πάλι, η αδιάκοπη κίνηση τραυματιών και ασθενών όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι άφησε πίσω της τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ από νοσήλια, ποσό βεβαίως διόλου ευκαταφρόνητο σε χαλεπούς -και όχι μόνο- καιρούς για τη χώρα μας, δεδομένου ότι ανά άτομο το ποσό κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με το περιστατικό. Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των Λίβυων ασθενών -περί τους 4.000 - έλαβε ο Όμιλος ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΕ, καθώς σύναψε τα πρώτα συμβόλαια με τον Εμίρη του Κατάρ και στη συνέχεια με τη Λιβύη. Οφέλη καταγράφηκαν και στις μονάδες της Euromedica στη Θεσσαλονίκη, ενώ μικρότερη ήταν η κίνηση Λίβυων στο Θεραπευτήριο Υγεία και στο Μετροπόλιταν. Περισσότεροι από 130 Λίβυοι ασθενείς έχουν έρθει στην πόλη της Λάρισας τους τελευταίους τέσσερις μήνες με σκοπό να νοσηλευτούν στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» στη Νίκαια Λάρισας, ενώ Λίβυοι αφίχθησαν σε Χανιά και Ρόδο.

Ποιος όμως έχτισε την επιχειρηματική γέφυρα με τους Λίβυους Αντικαθεστωτικούς; Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει το όνομα του Θωμά Λιακουνάκου. Κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να αποκτήσει στενές σχέσεις με το νέο καθεστώς της Λιβύης, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά στην Ελλάδα τραυματιών, που προέρχονταν αποκλειστικά από τους αντάρτες που πολέμησαν τον Καντάφι (δηλαδή η φιλανθρωπία της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, αλλοτινού φίλου-συντρόφου του Καντάφι, δεν υπηρετεί ανθρωπιστικά κριτήρια, αλλά εμπορικά και πολιτικά!)».

Αξίζουν όμως να φωτίσουμε τον τρόπο που ο στρατός ανοίγει το δρόμο των κερδών για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος συμμετείχε στην σύσκεψη Αρχηγών Άμυνας Κρατών που απάρτισαν την Συμμαχία των Προθύμων που διεξήγαγε την επιχείρηση Unified Protector στη Λιβύη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ, είχε θέσει θέμα συμμετοχής των Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών στην Ανοικοδόμηση της Λιβύης. Μπορεί οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι, οι ξενοδόχοι, οι έμποροι του πολέμου και της υγείας να μετράνε κέρδη, αλλά ο λαός μας πλήρωνε για 4 μήνες καθημερινά ένα εκατομμύριο ευρώ για την επέμβαση στη Λιβύη.

ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΝ




Σε σειρά κειμένων μας έχουμε αναφερθεί στην αμαρτωλή πορεία των Ελλήνων εμπόρων και βιομήχανων όπλων, που ενεπλάκησαν και αυτοί στην κούρσα των ανταγωνισμών στο Αιγαίο για το καλό της «εθνικής άμυνας» πάντα, αποκτώντας ταυτόχρονα τεχνογνωσία και διεθνείς συμμαχίες ώστε να διεκδικούν σήμερα μερίδιο από τη διεθνή λεία των πολέμων. Συνέπεια αυτής της βρώμικης διαδρομής είναι το άρθρο που αναφέρει ότι «INTRACOM Defense Electronics συνεχίζει τις επεκτάσεις της συνεργασίας της με την RAYTHEON Missile Systems με την υπογραφή μίας νέας σύμβασης ύψους 2,7 εκατ. δολαρίων, για το αντιπυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος RAM (Rolling Airframe Missile), το οποίο είναι σε χρήση από τις ναυτικές δυνάμεις επτά (7) χωρών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εξάσκηση δικαιώματος προαίρεσης (option) προηγούμενης σύμβασης, θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές μονάδες του ανιχνευτή υπέρυθρων ακτίνων IR-ELX και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2011 η INTRACOM Defense Electronics υπέγραψε συμβάσεις ύψους 96,3 εκ. ευρώ από τις οποίες ποσοστό 99,2% αφορά εξαγωγικές δραστηριότητες».

Εμείς απαιτούμε την άμεση αποχώρηση από το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων. Ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμούς. Αντίθετα, να καλυφθούν άμεσα οι ακραίες κοινωνικές ανάγκες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.