Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ισπανία: Κανονικός πόλεμος κυβέρνησης-ανθρακωρύχων



Μαδρίτη, Ισπανία

Tην ώρα που η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάχεται να πείσει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι άλλο κρίση χρέους και άλλο κρίση του τραπεζικού συστήματος, μια άλλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στα βόρεια της χώρας.

Οι ανθρακωρύχοι απεργούν εδώ και πολλές ημέρες, ενάντια στα σχέδια για κλείσιμο των ορυχείων, ενώ η αντιπαράθεση με την Αστυνομία έχει εξελιχθεί σε κανονικό πόλεμο.

Τα ανθρακωρυχεία στις περιοχές της Αστούριας και της Λεόν, πρωταγωνιστούν ως σχεδόν μοναδική πηγή δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή εδώ και δεκαετίες. Ίσως για περισσότερο από έναν αιώνα.
Όπως γράφει η El Pais, ο τομέας έχει μια βασική αδυναμία: δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

Το μέλλον του, κατά συνέπεια, είναι αβέβαιο, καθότι οι επιδοτήσεις από την ΕΕ πήραν μεν παράταση μέχρι το 2018, αλλά στη συνέχεια δεν θα υπάρχει χρήμα.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει μειώσει δραστικά τις χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση Ραχόι, ενώ η εισαγωγή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης κοστίζει λιγότερο.

Με λίγα λόγια, ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος να σβήσει. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί: από τους σχεδόν 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται 7.900 σε 47 σημεία.

Το μείγμα αυτό έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κανονικές μάχες με την Αστυνομία.

Εικόνες που θυμίζουν χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου κυριαρχούν αντάρτικα κινήματα είναι καθημερινές στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου: ανθρακωρύχοι με αυτοσχέδια όπλα εκτοξεύουν «ρουκέτες» στους Αστυνομικούς.

Σε άλλα σημεία ρίχουν κορμούς δέντρων στους αυτοκινητοδρόμους για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Ακόμα και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν αποκλειστεί.

Τα συνδικάτα στην Αστούριας συνεχίζουν την απεργία, ενώ ετοιμάζουν και πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη με στόχο το υπουργείο Βιομηχανίας. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της πορείας, ενώ είναι γεγονός ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις είναι λιγότερο βίαιες.


Πηγή: in.gr
via: Κόκκινος Τύπος


Συμπληρωματικά από http://diktiospartakos.blogspot.gr

Σε ολική στάση εργασίας οι περιοχές οξόρυξης της Ισπανίας και συγκρούσεις απεργών με την αστυνομία.

Η γενική απεργία που εδώ και 22 μέρες έχει κηρυχθεί στις Ισπανικές περιοχές των ανθρακωρυχείων, συνεχίζεται με 100% συμμετοχή, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Σήμερα ειδικά, η αστυνομία ενίσχυσε την τοπική της παρουσία στη León y Asturias με μια επιπλέον δύναμη από 250 άντρες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το κλείσιμο δρόμων και άλλες δυναμικές ενέργειες από μέρους των απεργών, που δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τις κυβερνητικές προκλήσεις που σαν στόχο έχουν να σπάσουν τις κινητοποιήσεις τους.
.

Ο γραμματέας της Γενικής Εργατικής Ένωσης Victor Fernández, τόνισε, σε δήλωση του; ότι οι συμμετοχή στην γενική απεργία στα ορυχεία είναι καθολική έχοντας την ολόπλευρη συμπαράσταση από τους κατοίκους όλων των γύρω δήμων.  "Εάν δεν θέλουν να έχουν τις περιοχές εξόρυξης σε πόλεμο, θα πρέπει να καθίσουν να διαπραγματευτούν" συμπλήρωσε ο ίδιος..
Παράλληλα, αυτές τις μέρες, αντιπροσωπίες ανθρακωρύχων από την Πολωνία, Βρετανία, Χιλή και Γερμανία, καταφθάνουν στην Asturias για να συμπαρασταθούν στους εργάτες που βρίσκονται σε επ' αόριστον απεργία.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι δεκάδων δήμων που η οικονομία τους πλήττετε καθοριστικά από τις κυβερνητικές επιλογές που περιέκοψαν τις επιδοτήσεις στις περιοχές που παράγεται ο άνθρακας έχουν βγει στους δρόμους.

Στην περιοχή Asturias όπου απεργούν 16 δήμοι, οι απεργοί προξένησαν μπλόκα σε 4 λεωφόρους και σε σιδηροδρομικές γραμμές, και στήνοντας οδοφράγματα συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής.

Ηταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της περιοχής, Gabino de Lorenzo, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών θα παρέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Τα συνδικάτα είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις σήμερα Δευτέρα, στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα σε όλη την Ισπανία. Το πρωί διεξήχθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Castilla y León, στο Teruel και την Asturias.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο έχει κατηγορήσει το Υπουργείο Βιομηχανίας Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας, πως έχει σπάσει τον κοινωνικό διάλογο στην Επιτροπή συνέχισης του προγράμματος για τον άνθρακα, αποδίδοντας την ευθύνη για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μεταξύ αστυνομίας και απεργών στην συνεχιζόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.