Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Απεργοσπασία με «Χρυσή Αυγή»

Αναδημοσίευσή από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Ανοιχτό κάλεσμα στο φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής» να βοηθήσει για να σπάσει η απεργία των χαλυβουργών, απηύθυνε χθες, γνωστός πλέον απεργοσπάστης μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ. Συνομιλώντας με τους Α. Πορτοσάλτε και Μπ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη «Χρυσή Αυγή» λέγοντας: «Θα ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Στο φινάλε θα τους ψηφίσουμε άμα είναι να μας βοηθήσουν»! Θα ζητήσει δηλαδή να σπάσουν την απεργία, να τσακίσουν τους απεργούς εργάτες. Και αυτό το κάλεσμα δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η «Χρυσή Αυγή» από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της απεργίας. Είναι αυτή που παρενέβη για να τρομοκρατήσει τους εργάτες. Ο «πυρήνας» της στη Μαγνησία έλεγε το Γενάρη του 2012 πως:

«Μην τολμήσετε να απεργήσετε. Κάντε ό,τι σας ζητάει ο εργοδότης. Αλλιώς θα χάσετε τη δουλειά σας. Η πρόταση της Ελληνικής Χαλυβουργίας προς τους εργαζόμενους (σ.σ. για απολύσεις και περικοπές των μισθών) ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά».
Οποιος δεν αποδέχεται την πρόταση της εργοδοσίας είναι «αδιάλλακτος» όπως «το συνδικάτο του Ασπρόπυργου», που με τη στάση του στέκεται ενάντια στο ζητούμενο, το οποίο «είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να μην βρεθεί ο κόσμος στον δρόμο». Και ας κλείνουν τα εργοστάσια οι ιδιοκτήτες τους είτε αλλάζοντας τομέα επενδύσεων, είτε μεταφέροντάς τα έξω από την Ελλάδα όπου υπάρχει ακόμη πιο στυγνή εκμετάλλευση με μισθούς - ψίχουλα. Τέτοιες εργασιακές συνθήκες θέλει η «Χρυσή Αυγή», μεσαίωνα για να αυξάνουν τα κέρδη.
Αν συνεχιστεί η απεργία «θα έχουμε επανάληψη της ιστορίας της Πιρέλι», η οποία έκλεισε τάχα λόγω της αντίδρασης των συνδικάτων και ας έκλεισε γιατί μετέφερε αλλού την παραγωγή της αναδιοργανώνοντάς την διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο απεργοσπάστης απευθύνθηκε σε αυτούς που στηρίζουν τα αφεντικά του, που θέτουν στόχο «το συμβιβασμό των διαφόρων συμφερόντων προς όφελος των εργοδοτών και εργαζομένων». Δηλαδή, ταξική συνεργασία! Κεφάλαιο και εργάτες, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι μπορούν τάχα να τα βρουν! Ούτε είναι τυχαίο ότι, όπως και η «Χρυσή Αυγή», ο Α. Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ, σχολίασε την απεργία λέγοντας στον απεργοσπάστη: «Και σε εσάς έχει βάλει στοίχημα το ΚΚΕ να σας κλείσει»! Και η συγκεκριμένη ιστορία αποκαλύπτει ποιοι στηρίζουν τους κεφαλαιοκράτες ενάντια στους εργάτες, ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους και ποιοι στηρίζουν τους εργάτες. Και είναι ένα μάθημα για όλους τους εργάτες να κατανοήσουν και αυτοί ποιοι είναι οι αντίπαλοι και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι τους.






Λυτούς και δεμένους επιστράτευσε χτες η εργοδοσία του Μάνεση σε μια από τις πλέον ανοικτές επιθέσεις με σκοπό κυριολεκτικά να τσακίσει το ταξικό, ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών που αύριο κλίνει 200 ολόκληρες μέρες.

Απεργοσπαστικός μηχανισμός, τηλεοπτικοί σταθμοί, διευθυντάδες, αστυνομία, εισαγγελείς αποτέλεσαν τα όπλα του Μάνεση που έδειξε και χτες ότι δεν σκληραίνει απλά τη στάση του, αλλά προχωράει σε μεγάλη έφοδο για να σπάσει έναν αγώνα - ορόσημο και φάρο για όλη την εργατική τάξη.

Βρήκε όμως και χτες ένα ατσάλινο φράγμα που έχει σφυρηλατηθεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από τους απεργούς χαλυβουργούς και ό,τι προσπάθειες και να κάνει δεν μπορεί να το σπάσει.

Το σκηνικό που έστησαν χτες είχε όλα τα στοιχεία ενός τηλεοπτικού επεισοδίου. Νωρίς το πρωί η κουστωδία των διευθυντάδων έφτασε στην πύλη υπό την κάλυψη τηλεοπτικού συνεργείου, και πίσω τους - σερνόμενη κυριολεκτικά - η γνωστή εικοσάδα προϊσταμένων και υπαλλήλων που απαρτίζουν το απεργοσπαστικό δόρυ του Μάνεση.

Μόλις πέρασαν οι διευθυντές μέσα στο εργοστάσιο τα τσιράκια του Μάνεση άρχισαν να προκαλούν τη μαζική και αποφασιστική περιφρούρηση των χαλυβουργών με εμφανή στόχο να στήσουν καυγά για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης και όχι μόνο. Εκτός από την τηλεοπτική κάμερα, κάλεσαν και ασθενοφόρο για να μεταφέρει δήθεν «τραυματισμένο» απεργοσπάστη. Από κοντά έφτασε και η αστυνομία.


Οι χαλυβουργοί όμως έμειναν σταθεροί στις αλυσίδες της περιφρούρησης συσπειρωμένοι στο σωματείο τους φωνάζοντας συνεχώς «Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι» κι έτσι παρέμειναν. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και λίγη ώρα αργότερα ο επίσης βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Οι προκλήσεις από τα τσιράκια της εργοδοσίας συνεχίστηκαν ακόμα και την ώρα που οι βουλευτές του ΚΚΕ μιλούσαν με τους απεργούς στη γραμμή της περιφρούρησης της απεργίας. Στο σημείο κατέβηκαν όλοι οι διευθυντάδες του εργοστασίου αξιώνοντας από τον Σπ. Χαλβατζή να φύγει από το χώρο προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν. Κάτι που φυσικά δεν πέτυχαν.

Λίγη ώρα αργότερα η ομάδα των επίδοξων απεργοσπαστών κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών μηνύσεις ενάντια σε εννιά απεργούς χαλυβουργούς, μεταξύ των οποίων και πέντε μέλη του ΔΣ του Σωματείου ζητώντας μάλιστα να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία εναντίον τους. Η είδηση και μόνο, συσπείρωσε και πείσμωσε ακόμα πιο πολύ τους απεργούς στην περιφρούρηση. Με έκτακτη ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χτύπησε συναγερμό και κάλεσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές να σπεύσουν στο χώρο της απεργίας. «Καλούμε, σημείωνε, τα σωματεία της Αττικής, τους εργαζόμενους και την νεολαία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Να ορθώσουν τοίχος προστασίας απέναντι στον Μάνεση και τον απεργοσπαστικό του μηχανισμό. Να υπερασπιστούν τη Διοίκηση του Σωματείου και τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών. Ολοι τώρα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Οι απεργοί χαλυβουργοί βρίσκονται στην 198η μέρα απεργίας. Δίνουν έναν περήφανο-σκληρό μακρόχρονο αγώνα απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας. Απαιτούν να γυρίσουν πίσω οι 119 απολυμένοι και δουλειά με δικαιώματα. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!».

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να καταφθάνει πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και απλοί άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί δηλώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό των χαλυβουργών. Εκπρόσωποι συνδικάτων, ομοσπονδιών, σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών βρέθηκαν εκεί και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Από τα μεγάφωνα διαβάζεται δυνατά η ανακοίνωση του Σωματείου που καταγγέλλει το Μάνεση ότι «εδώ και μέρες χρησιμοποιώντας τους διευθυντές του και μια χούφτα απεργοσπαστών, προσπαθεί να σπάσει ένα ηρωικό αγώνα 200 ημερών που έχει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Σ' αυτή την προσπάθεια έχει τη βοήθεια του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Σήμερα προχώρησαν σε βιαιοπραγίες ενάντια στους απεργούς και στη συνέχεια έκαναν μηνύσεις, ζητώντας τη σύλληψη των μελών του ΔΣ κι άλλων απεργών, με το πρόσχημα ότι τους χτύπησαν. Πρόκειται για ψέματα. Τους λέμε ότι δεν φοβόμαστε, η τρομοκρατία δεν θα περάσει κι ότι στο τέλος εμείς θα νικήσουμε. Καλούμε όλη την εργατική τάξη να δυναμώσει την αλληλεγγύη της και να περιφρουρήσει τον αγώνα μας, που είναι και δικός της αγώνας».

Και η πύλη παρέμεινε χτες πλημμυρισμένη από αλληλεγγύη μέχρι αργά το βράδυ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο Μάνεση ότι οι χαλυβουργοί δεν φοβούνται, δεν τρομοκρατούνται και δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι τους λεπτό. Γιατί ο αγώνας τους είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Αύριο, το σωματείο καλεί στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 11 π.μ. στο χώρο του εργοστασίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.