Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΧΑΒΟΥΖΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Καθημερινά οι λαοί των Βαλκανίων πληρώνουν την πολιτική επιλογή των αστικών κυβερνήσεων τους να ταυτιστούν με τον κατασταλτικό-πολεμικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ. Λαοί που πεινούν, φτωχαίνουν ολοένα και χάνονται στην άβυσσο της ανεργίας, φορτώνονται με βαρείς φόρους και περικοπές σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ κλιμακώνεται η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και υποχρεώνονται να αγοράζουν όπλα.

Νέο φρούτο, οι δήθεν δωρεάν ή φθηνές παραχωρήσεις στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ και τις δυτικές δυνάμεις, που τους πετούν ότι παλιατζούρα περικόπτουν οι ίδιοι από το πολεμικό τους οπλοστάσιο. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε αφενός την πολιτική πρόσδεση, αλλά και τα κέρδη των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών που ανέλπιστα επεκτείνουν χρονικά τις γραμμές παραγωγής τους εξασφαλίζοντας νέες παραγγελίες για την συντήρηση και την αναβάθμιση των μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν την είσοδο στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, στήνουν συνεργασίες με τους ντόπιους επιχειρηματίες ώστε από κοινού να επιβάλλουν τις αγορές σύγχρονων όπλων όταν η οικονομική περίσταση το επιτρέψει.

Αυτό το έργο το βλέπουμε στη Βουλγαρία. 

Σύμφωνα με την αρθρογραφία, στην αγορά ευρωπαϊκών ή αμερικανικών μαχητικών προσανατολίζεται η βουλγαρική κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της Αεροπορίας της. Αυτή την περίοδο η Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας διαθέτει 16 MiG-29 εκσυγχρονισμένα σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα καθώς και αριθμός Su-25. Για την αγορά των μαχητικών που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεταχειρισμένα πρόκειται να διατεθούν 300 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των προτεινόμενων αεροσκαφών είναι τα ολλανδικά, βελγικά και πορτογαλικά F-16 καθώς και αεροσκάφη του ιδίου τύπου που αποσύρει η Αεροπορία των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον για το βουλγαρικό πρόγραμμα έχουν δείξει και οι Γάλλοι με τη διάθεση μεταχειρισμένων Mirage 2000-5.

Αυτό το έργο το βλέπουμε στην Ελλάδα. 

Η αποστροφή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται», στη μεταξύ τους συνάντηση στην Ουάσιγκτον, είναι ενδεικτική του κλίματος «ψωνίζω κεφάτη, ψωνίζω από τον Αμερικανόπουλο μεταχειρισμένα και παρατημένα όπλα». Με τη γνωστή λιγουριά αντιμετωπίζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας την υπερατλαντική προσφορά. Ή τουλάχιστον έτσι παρουσιάζουν τα πράγματα οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι στους Έλληνες εμπόρους και βιομήχανους όπλων, που δείχνουν τα αμερικανικά καθρεφτάκια στον ιθαγενή λαό μας, αποκρύπτοντας τις κοινές προσδοκίες τεράστιων κερδών από τις πολεμικές προμήθειες!

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι».

Ξεχνούν να μας πουν ότι αρχικά πρόσφεραν 1000 Abrams για να διαλέξει ο ελληνικός στρατός 400, αλλά τελικά το κλιμάκιο των στρατιωτικών έκρινε ότι μόλις 300 μπορούν να ενταχθούν στην υπηρεσιακή δράση, ενώ τα υπόλοιπα κάνουν μόνο για ανταλλακτικά. Μιλούμε δηλαδή κανονικά για παλιατζίδικο στην Αγίας Άννης, πίσω από τα ΚΤΕΛ.

Όμως οι συγκεκριμένες στρατιωτικές συμφωνίες έχουν ένα πλούσιο πολιτικό υπόβαθρο γεωστρατηγικής σημασίας, που συνδέεται εκτός των άλλων με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τη Συρία, το Ιράν και την εγκατάσταση της Νατοϊκής Αντιπυραυλικής Ασπίδας, αλλά και με τις συνακόλουθες επιθυμίες αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Αντωνίου, που λες και έχει αντιγράψει τις αναλύσεις αντιπολεμικής κίνησης«ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και παρατεταμένης αναταραχής. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, με επίκεντρο την επονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που καθιστούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική για την αμερικανική πλευρά: γεωπολιτικά, παραμένει κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές. Είναι, επίσης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το ανοιχτό μέτωπο του Αφγανιστάν, με το Ιράκ, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την περιοχή ανάπτυξης της διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και, βεβαίως με τα σημεία όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ιράν. Επιπλέον, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καταγράφονται μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις, διεθνώς, στον τομέα εντοπισμού νέων ενεργειακών αποθεμάτων».

Εκτός όμως από τον εργαζόμενο λαό μας που θα αναγκαστεί να καταβάλλει το ισχυρό αντίτιμο σε χρήμα και σε αίμα για τη δωρεάν παραχώρηση των σκουριασμένων αμερικανικών όπλων, υπάρχουν και άλλοι που φέρουν βαρέως τις εν λόγω συμφωνίες. Σύμφωνα με το onalert.gr είναι: .Οι Γερμανοί που όσο κι αν το "παίζουν" αδιάφοροι για τους ελληνικούς εξοπλισμού "καίγονται"! Και η "σφαλιάρα" που έφαγαν είναι διπλή: εκτός από τα άρματα μάχης, μην ξεχνάμε ότι είχαν επιχειρήσει με πολύ πίεση να πουλήσουν στην Ελλάδα τα τεθωρακισμένα Marder, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ακόμη και τη σωτηρία της ΕΛΒΟ. Έπαιξαν κι έχασαν. .Νέα πίκρα για όσους υποστήριξαν με πάθος μια αγορά που ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη. Το "λόμπυ" που επιχείρησε με κάθε τρόπο να πείσει την Αθήνα ότι έπρεπε να αγοράσει ρωσικά BMP. Η αγορά ήταν καταδικασμένη, γιατί πρώτα απ΄ όλα δεν τα ήθελε ο στρατός. Κι αυτό καθυστέρησε τις "πολιτικές" και άλλες πιέσεις που σε συνδυασμό με το τρελό κόστος της αγοράς -κοντά 2 δις ζήταγαν οι Ρώσοι- είχε οδηγήσει στο ναυάγιο. Παρόλα αυτά οι "λομπίστες" πούλαγαν ελπίδες, που μετά τη προχθεσινή συμφωνία δεν υπάρχουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο. 

Εμείς απλώς να θυμίσουμε το ρόλο συγκεκριμένων μιλιταριστικών περιοδικών, που ακόμη και σήμερα απαιτούν την αγορά των Ρωσικών ΤΟΜΑ. Το γεγονός ότι στην παραγγελία των ρωσικών τεθωρακισμένων εμπλέκονταν και ο Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ, αφού θα εξασφάλιζε μια εργολαβία της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, να θυμίσουμε τις τεράστιες προσπάθειες του γνωστού κωλοτούμπα Καρατζαφύρερ. Ήταν ο Καρατζαφέρης λοιπόν, ηγέτης του ακραίου νεοφιλελεύθερου φιλομνημονιακού Κύρτσου και της ιέρειας του πολιτισμού Μπάρμπας, που απαιτούσε την αγορά των ρωσικών τανκς, κάνοντας ντου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξανά και ξανά, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στον τότε ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλο.

Καλούμε το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα να παλέψει για το μπλοκάρισμα όλων των εξοπλισμών, σύγχρονων και μεταχειρισμένων. Να απαιτήσει την ικανοποίηση των ακραίων και τεράστιων κοινωνικών αναγκών. Καμιά συμμετοχή στις νέες εκστρατείες των ΗΠΑ-Ε.Ε και ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ. Πάλη για την έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.