Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΒΕΚ-ΜΕΚ: Εργοδοσία, μπάτσοι, ΣΕΒ και ΜΜΕ αγκαζέ ενάντια στους απεργούς εργάτες



Δημοσιεύουμε την επιστολή εργάτη του ομίλου Λεμονιά για τις εξελίξεις στο απεργιακό τους μέτωπο. Στις 11/4 κι αφού είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη μέρα η απόφαση της έφεσης για το νόμιμο της απεργιακής κινητοποίησης οι εργάτες συνέχισαν μαζικά την απεργιακή περιφρούρηση.

Ο εργοδότης αφού πέρασε από τα εργοστάσιά του στη Α’ ΒΙΠΕ, κατευθύνθηκε στο τρίτο εργοστάσιό του όπου έλπιζε να μη συναντήσει απεργιακή περιφρούρηση. Συναντώντας όμως κι εκεί απεργούς, έπεσε μόνος του κάτω, υποστηρίζοντας ότι χτυπήθηκε. Οι απεργοί εργάτες τον συμβούλεψαν ότι το θέατρο της πτώσης δεν πρόκειται να του δώσει γνωμάτευση από ιατροδικαστή κι έτσι σηκώθηκε για να συνεχίσει τους διαπληκτισμούς μαζί τους με την φιλική συνδομή της αστυνομίας της Ν. Ιωνίας (5 άσπρα + 2 ασφαλήτικα). Αφού δεν κατάφερε τίποτα, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των “μεγάλων αδελφών”. Εξάλλου ο κάθε μάνεσης έχει κάθε συμφέρον να βγεί μια τέτοια καταγγελία για τους εργάτες, προλαβαίνοντας δυσάρεστες εξελίξεις σε αντίσοιχες περιπτώσεις.

Έτσι στο σημερινό τύπο (13/4) δημοσιεύεται ανακοίνωση του τοπικού συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας ή καλύτερα του συνδέσμου επιδοτούμενων βιομηχάνων που στρέφεται εναντίον των εργατών για την απεργία τους ζητώντας από την αστυνομία την “τήρηση της τάξης” την εποχή της καπιταλιστικής χρεοκοπίας και κοινωνικού χάους. Καλοταϊσμένοι και ποτισμένοι με τον ιδρώτα της εργατιάς έχουν το θράσσος να απειλούν.

Ο καθένας γνωρίζει ότι η επερχόμενη περίοδος θα κάνει το Δεκέμβρη του 2008 να μοιάζει με μια αστραπή μπροστά η νέα κοινωνική θύελα που θα ξεσπάσει αμέσως μετά τις κάλπες.

Δημοσιεύουμε την επιστολή και μια απάντηση από την Εργατική Αριστερή Κίνηση για το δημοσίευμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλία & Κεντρικής Ελλάδας.

Η επιστολή:

ΣΥΝΕΧΊΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ 37 ΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΕΜΟΝΙΑ. ΘΥΜΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗΝ Β’ΒΙΠ.ΠΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΊΧΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΤΑΙΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Α’ΒΙ.ΠΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΥ.ΜΠΡΟ.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΊΧΤΗΚΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΛΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΙΓΟΝΤΆΡΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΠΑΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η’ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΝΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΑΞΙΚΑ.
ΕΤΣΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΈΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΤΟΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ(ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΡΝΙΌΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΜΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ) ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΠΑΊΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΜΟΝΤΑΣ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΕΙΝΕ ΆΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΤΩ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ(ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV ).
ΒΕΒΑΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΆΖΕΨΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΊΦΗΜΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ.

11/4/2012



Το κείμενο της ΕΑΚ:

Εργατική Αριστερή Κίνηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Κ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΕΜΟΝΙΑ.

13/04/2012

Οι μάσκες έπεσαν: Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος με το χθεσινό Δελτίο Τύπου για τα τεκταινόμενα στον Όμιλο Λεμονιά απέδειξε πως πίσω από τον συγκεκριμένο εργοδότη κρύβεται ο ίδιος ο Σύνδεσμος. Ο Σύνδεσμος χαράζει την τακτική για τη συκοφάντηση και το τσάκισμα του ηρωικού αγώνα των εργαζομένων που σήμερα κλείνει 39 ημέρες.



Η επιστολή αποτελεί ένα όργιο ψέματος. Αναφέρεται ότι στον Όμιλο η καθυστέρηση καταβολής
των δεδουλευμένων είναι ολιγοήμερη. ΨΕΜΑ. Οι εργαζόμενοι στη Β.Ε.Κ. μπήκαν πρώτοι στον αγώνα αφού είχαν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011. Ακόμα χειρότερα οι Αδελφοί Λεμονιά αρνήθηκαν ότι η εταιρία είναι δικιά τους με σκοπό να ακυρώσουν κάθε συμβατική τους ευθύνη ως εργοδότες. Το πήραν πίσω μόνο όταν τους ζητήθηκε να το δηλώσουν και εγγράφως. Στη Μ.Ε.Κ. οι λίγες μέρες καθυστέρησης είναι τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – επίδομα Αδείας 2011.
Η επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχάνων αποτελεί, συγχρόνως, και ένα όργιο ηθικής φτήνιας. Θέλει να υπερασπιστεί τους «καλόβουλους» εργοδότες του Ομίλου Λεμονιά. Να ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένοι «καλοί μας άνθρωποι» τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χρησιμοποιήσει κάθε δώρο που τους έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις των Μνημονίων: Διαθεσιμότητες – Εκ Περιτροπής Εργασία – αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ώστε να αθετούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εργαζόμενους και προμηθευτές.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών δεν αποτελεί μια απλή πράξη υπεράσπισης ενός συναδέλφου τους εκμεταλλευτή. Ενωμένοι οι εργοδότες καταλαβαίνουν ότι σε περίπτωση νικηφόρας έκβασης της μάχης για τους εργαζομένους στον Όμιλο Λεμονιά, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στην περιοχή. Η νίκη των εργαζομένων στον Όμιλο Λεμονιά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για το σύνολο της εργατικής τάξης της βιομηχανικής ζώνης στο μεγάλο της αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου των εργοδοτών, όπως και η πρόταση που κατέθεσε για αμοιβές των 300€ στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», ξεσκεπάζει τα ψέματα περί «κοινών συμφερόντων εργοδοτών-εργαζομένων απέναντι στην κρίση». Ο μοναδικός εχθρός που αντιλαμβάνεται το Κεφάλαιο είναι ο εργάτης που διεκδικεί να ζει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του.
Δυστυχώς, μαζί με τον Σύνδεσμο των εκμεταλλευτών, έστω και υπόγεια, συντάσσονται και
άλλοι τοπικοί φορείς:

· Το Ε.Κ.Β. που συνεχίζει την κατάπτυστη παράδοση που ξεκίνησε πλέρια και σε κοινή θέα με το ξεπούλημα της απεργίας στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου. Χαρακτηριστική η στάση του ταμία του ΕΚΒ που σαν νέα Μαρία Αντουανέτα αναφώνησε όταν έμαθε ότι οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λεμονιά πρόκειται να ξεκινήσουν τον αγώνα: «Καλά για 3 μήνες απλήρωτοι θα κάνουν κινητοποιήσεις;» Προφανώς ο συγκεκριμένος κύριος είναι τόσο πολύ βολεμένος στα εργοδοτικά του καθήκοντα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μετά από 3 μήνες απλήρωτος τίθεται ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης για εσένα και την οικογένειά σου.

· Το δικαστικό παρακύκλωμα του Βόλου που δικαιώνει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία το τελευταίο εξάμηνο κόντρα σε κάθε γράμμα και πνεύμα της εργατικής νομοθεσίας. Ευτυχώς, που ακόμα υπάρχει και το Εφετείο της Λάρισας που κρατάει ακόμα τα στοιχειώδη προσχήματα.

· Τα τοπικά ΜΜΕ που παίζουν το ρόλο του Γραφείου Τύπου του Συνδέσμου των εργοδοτών. Έτρεξαν να προπαγανδίσουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου που έχριζε καταχρηστική την απεργία στον Όμιλο Λεμονιά. Για την απόφαση του Εφετείου Λάρισας που καταρρίπτει κατηγορηματικά και τα 7 επιχειρήματα της εργοδοσίας, άκρα του τάφου σιωπή. Ελπίζουμε ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα αντιληφθούν ότι η δημοσιογραφική αντικειμενικότητα αποτελεί μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο από τις διαφημίσεις και τις χορηγίες του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχανιών.

· Η Ελληνική Αστυνομία, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή της Ν. Ιωνίας που την Μ. Τετάρτη, απουσία εισαγγελέα και οποιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας, έκανε τον τραμπούκο των Αδελφών Λεμονιά προχωρώντας σε χειροδικίες και απειλές ενάντια στην απεργιακή περιφρούρηση. Οι παράνομες ενέργειές του καταγράφηκαν και σε βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=Cqp8sBbLedc&feature=plcp&context=C4a61da3VDvjVQa1PpcFOVIREikAcyxH0KvkZqmwxWSxS43xm7AQE%3D). Θα βρεθεί ένας εισαγγελέας με την ελάχιστη ευαισθησία στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας να ασκήσει δίωξη στο συγκεκριμένο επίορκο αστυνομικό;
Απέναντι στο Μαύρο Μέτωπο της τοπικής εργοδοσίας οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν. Με τη δύναμη, τη διάρκεια, και τη γνώση που τους προσφέρει ο καθημερινός σχεδιασμός του αγώνα τους μέσα από τις Συνελεύσεις τους. Με την κοινή δράση όλων των ταξικών ρευμάτων του εργατικού κινήματος. Με τον αγωνιστικό συντονισμό ανάμεσα σε όλες τους χώρους όπου οι εργάτες παλεύουν για το δίκιο τους και τη ζωή τους. Αυτά τα στοιχεία τα βλέπουμε στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων του Ομίλου Λεμονιά. Και για αυτό δεν το πιστεύουμε απλά, αλλά το γνωρίζουμε.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΕΜΟΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.