Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πράσινο σε φόντο μαύρο


Mε προπέτασμα καπνού ένα συνονθύλευμα «οραματισμών» για ένα «πράσινο» κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε χτες, από Διαμαντοπούλου, Κουτρουμάνη και Καμίνη, πληρέστερα από κάθε άλλη φορά, το γενικό σχέδιο που αφορά το κέντρο της Αθήνας το επόμενο διάστημα.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο δήμαρχος της Αθήνας Καμίνης, ανέφερε πως «στην πόλη της Αθήνας πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να λειτουργούμε με κανόνες. Όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε φρένο στην ανομία». Όπου ανομία ήταν οι «υπερβολικά πολλές και ανεξέλεγκτες πορείες, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση, το έγκλημα».

Συνεπικουρώντας της σκέψεις του δημάρχου, Διαμαντοπούλου και Κουτρουμάνης, αποκάλυψαν τις σκέψεις τους, για ένα κέντρο στο οποίο τα βουλιαγμένα από το κεφάλαιο και το κράτος ασφαλιστικά ταμεία, θα παραχωρούν τμήμα της ακίνητης περιουσίας τους, έναντι συμβολικού τιμήματος ή και δωρεάν, σε επίδοξους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν και μπόνους, μαζί με μια ολόκληρη ζώνη εντός του κέντρου, που θα οριστεί προσεχώς, στην οποία δε θα υπάρχει, και τυπικά ωράριο εργασίας, ενώ οι εργασιακές σχέσεις στο σύνολο τους, θα ορίζονται κατά το δοκούν. Είναι γεγονός, πως σε μεγάλο βαθμό, πλευρές αυτών των σκέψεων, ήδη εφαρμόζονται μέχρι τώρα, υπό το πρόσχημα του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Το καινούργιο στοιχείο όμως, με «πιλότο» το κέντρο της Αθήνας, είναι η σύμφυση των όρων εργασίας, δηλαδή των όρων διεξαγωγής της αντιπαράθεσης κεφαλαίου εργασίας, με στοιχειώδη δικαιώματα, τα λεγόμενα δημοκρατικά.

Από την άλλη, πεδίο ακριβώς αποτελεσματικής εφαρμογής αυτών των δύο πολιτικών, γίνεται η πόλη, έχοντας μπροστά τις ιδιότητες του πολίτη και του καταναλωτή. Ο χώρος ορίζει ιδιότητες, ή τουλάχιστον η καπιταλιστική αναμόρφωσή του, συμπαρασύρει και τους όρους ύπαρξης, εργασίας και κίνησης μέσα σε αυτήν. Είναι προφανές για εμάς, πως εδώ έχουμε την πιο δυνατή εμφάνιση της πραγματικότητας που επιτάσσει στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα, να αντιπαλέψει και ανατρέψει την αστική πολιτική και την καπιταλιστική κοινωνία στο σύνολό της με καθοριστικό στοιχείο την αντιπαράθεση κεφαλαίου εργασίας. Δε μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε προσπάθεια μερικών «δημοκρατικών μετώπων», τώρα για τις πορείες, πριν για τους ξυλοδαρμούς, αύριο για κάτι άλλο, αν δε σπάσει τα μούτρα της η εξουσία στο ίδιο το καυτό πεδίο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ταυτόχρονα είναι εξελίξεις, που απαιτούν να θρυμματιστεί το σχέδιο για μια άλλη Αθήνα, των καπιταλιστικών «οραμάτων», από τώρα, χωρίς καμιά αναμονή. Η ίδια η προεκλογική περίοδος, όσο διαρκέσει και όποτε και αν οριστεί. Περίοδος στην οποία προβλέπεται να ψηφιστούν και να κλείσουν μια σειρά μέτρα, προίκα στην επόμενη κυβέρνηση όποια και αν είναι.

Το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, κυβερνητικό και δημαρχιακό, επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνη ειδικής οικονομικής ανάπτυξης όπως λέγονται (εκμετάλλευσης χωρίς όριο), μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μοντέλο για ολόκληρη την Ελλάδα.

Με κέντρο της αντιπαράθεσης αυτό το ζήτημα, θα μπορέσουμε να κοντράρουμε και όλες τις υπόλοιπες σκέψεις τους, για να προσδιορίσουμε διαφορετικά και τους όρους που θα δίνουμε την πάλη το επόμενο διάστημα. Για να σπάσουμε τις ζώνες απαγόρευσης στο δρόμο, πρέπει μαζί, ταυτόχρονα, να καταστήσουμε τους χώρους δουλειάς, ειδικά στο μαύρο «ωκεανό» του εμπορίου, χώρους αγώνα και ανατροπών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.