Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους στο Ιράν, φτάνοντας ακόμη και στην επίθεση. Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο οι ΗΠΑ και η συμμαχία των προθύμων, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Παπαδήμου, σχεδιάζουν να ζητήσουν από το Ιράν να κλείσει αμέσως και τελικά να διαλύσει την πυρηνική του εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε μυστική ορεινή περιοχή, ως προϋπόθεση για το νέο κύκλο συνομιλιών με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γράφουν οι New York Times. Επίσης, να σταματήσει η παραγωγή καυσίμων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου και η αποστολή των ήδη υπαρχόντων καυσίμων εκτός Ιράν, τονίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς και ευρωπαίους διπλωμάτες. Οι διπλωμάτες αυτοί επισήμαναν πως δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να διατηρεί τα αποθέματα καυσίμων, εμπλουτισμένα κατά 20%, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν--με την κατάλληλη επεξεργασία--στην κατασκευή ατομικής βόμβας. "Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πως θα αντιδράσουν οι Ιρανοί", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. "Πιθανώς θα το μάθουμε στην πρώτη συνάντηση", πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν την Παρασκευή. 

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο με την πραγματοποίηση αμερικανο-αραβικών αεροναυτικών ασκήσεων με την συμμετοχή 100 αεροσκαφών από τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα USS Enterprise και USS Abraham Lincoln και 100 αεροσκαφών από τις αεροπορικές δυνάμεις του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή. Το αρχηγείο της εν λόγω άσκησης βρίσκεται στο Μπαχρέιν στην αεροπορική βάση Shaikh Isa στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα για την σταθερότητα του κράτους το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκε από ταραχές οι οποίες σε ένα βαθμό είχαν υποστηριχτεί από το Ιράν. Η άσκηση ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία, η συμμετοχή των χωρών του Περσικού Κόλπου στην άσκηση προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν ο πρέσβης του οποίου στο Κουβέιτ, Rouhullah Qahremani ζήτησε από Α/ΓΕΕΘΑ του Κουβέιτ, Στρατηγό Khalid Al-Sabah την απόσυρση των δυνάμεων της χώρας από την άσκηση διαφορετικά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν θα αντιδράσουν δυναμικά πλήττοντας τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση. Ο Α/ΓΕΕΘΑ του Κουβέιτ ενημέρωσε με την σειρά του τον Γενικό Γραμματέα του Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GGC) Στρατηγό Khalifa Humaid Al-Kaabi, ενώ ενημερώθηκε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει 5 βασικά στοιχεία, με κυριότερο, τη διατήρηση των στενών του Χορμούζ ανοικτών για την ναυσιπλοΐα από οποιαδήποτε ιρανική αντίδραση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ναρκών την εξαπόλυση πυραύλων από τις νήσους Abu Musa, Great Tunb, Lesser Tunb και Sirri. Στο σχεδιασμό της αμερικανο-αραβικής άσκησης περιλαμβάνεται και η καταστροφή των βάσεων των Φρουρών της Επανάστασης την περιοχή και πιο συγκεκριμένα στο Bandar-e-Abbas, Bandar-e-Lengeh και Qeshm. Δεύτερον την αποτροπή ιρανικών αεροπορικών και ναυτικών επιθέσεων στα κράτη του Κόλπου, στις ενεργειακές εγκαταστάσεις τους και πιο ειδικά στους σταθμούς εκφόρτωσης πετρελαίου. Τρίτον, στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται εξομοίωση επιθέσεων σε ιρανικά ταχύπλοα σκάφη πριν αυτά αναλάβουν δράση, ενώ μεγάλη σημασία αποδίδεται στον συντονισμό των μέσων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον Κόλπο από τις αμερικανικές και αραβικές δυνάμεις.

Καθώς η άσκηση θα διεξάγεται παράλληλα με την κλιμάκωση των διπλωματικών πιέσεων, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η άσκηση αυτή αποτελεί την συνέχεια της άσκησης Noble Dina 12 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο και στην Αν.Μεσόγειο μέχρι τις 6 Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν F-16 Block 52+ από την 115 Π.Μ. και φρεγάτα του Π.Ν. Ως ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ είχαμε συσχετίσει την πραγμάτωση της εν λόγω άσκησης με τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και το ταξίδι του ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Τώρα, όμως απαιτείται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δώσει εξηγήσεις. Ποιος ο ρόλος των ελληνικών F-16 που συμμετείχαν στην πρόσφατη άσκηση Noble Dina; Πρόκειται να εμπλακούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πιθανή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράν, όπως παρ' ολίγο να συμβεί στην Λιβύη, όταν η ειλημμένη απόφαση των πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου και Π.Μπεγλίτη ανατράπηκε την τελευταία στιγμή; Πως συνδέονται όλα αυτά με την δέσμευση συμμετοχής στην Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ; Ποια η συμβολή και οι διευκολύνσεις που έχει δεσμευτεί να παράσχει η άθλια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που με την συμβολή των ΜΜΕ άσκησαν μια εμετική φιλοαμερικανική προπαγάνδα με αφορμή τη δήθεν δωρεάν παραχώρηση ότι σαραβαλιασμένα σαπάκια είχαν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Οι συνέπειες της εκδήλωσης μιας τέτοιου είδους ιμπεριαλιστικής επίθεσης θα είναι δραματικές. Και για το λαό μας. Δεν είναι μόνο ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο της εκδίκησης ενός λαού που δέχεται μια άδικη, βάρβαρη επίθεση στην οποία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συμβάλλει τα μέγιστα, αρχής γενομένης από τη διεξαγωγή της άσκησης ΕΝΔΟΞΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ. Στις 20 Ιουνίου του 2008, οι «New York Times» αποκάλυψαν κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση, η οποία ήταν «πρόβα επίθεσης» του Ισραήλ στο Ιράν. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, για να φτάσουμε σήμερα στην στρατηγικού τύπου στρατιωτικής συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη.

Όμως το ελληνικό κράτος δεν συμμετέχει μόνο στις στρατιωτικές προετοιμασίες. To Ιράν , δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου, Ρόσταμ Γασεμι, ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση πετρελαίου στην Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν ξεκινήσει διαδικασία μείωσης των εισαγωγών μαύρου χρυσού από το Ιράν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εμπάργκο που ανακοινώθηκε από τον Ιανουάριο. Το 2011, η Τεχεράνη εξήγαγε κατά μέσο 100 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου και μάλιστα με πίστωση.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι η Αθήνα αναζητά εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από τις Βρυξέλλες, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από Ρωσία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Λιβύη αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παράλληλα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με οποιαδήποτε μονάδα σχετίζεται με την Τεχεράνη. Το Ιράν, δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περίπου τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια . Η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου. Το 2011 εξήγαγε 450 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα μέσα Φεβρουάριο, η Τεχεράνη αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες εισήγαγαν μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Είναι κατανοητό ότι τόσο οι συνέπειες του εμπάργκο, όσο και η απειλή ή ακόμη χειρότερα η εκδήλωση επίθεσης θα δημιουργήσουν τρομερά αδιέξοδα στα λαϊκά νοικοκυριά. Φυσικά, όταν οι ιμπεριαλιστές απειλούν με χρήση πυρηνικών όπλων, γνωρίζοντας ότι η σύγκρουση στην περιοχή θα γενικευτεί, καταλαβαίνουμε το Γολγοθά έχει μπροστά του ο λαός του Ιράν και το σύνολο της ανθρωπότητας.

Καταδικάζουμε τις απειλές πολέμου και τις πολεμικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

Συμμεριζόμαστε τα φιλειρηνικά αισθήματα του κόσμου της εργασίας που απαιτεί την άμεση καταστροφή των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση της πυρηνικής τεχνολογίας και το μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών.

Απαιτούμε την κατάργηση της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ.

Καμιά συνδρομή του ελληνικού στρατού στην σχεδιαζόμενη επέμβαση κατά του Ιράν. Επιστροφή όλων των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων και άμεση έξοδος της Ελλάδας από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος με πρώτο στόχο την ανατροπή του επιβαλλόμενου κλίματος «εθνικής ενότητας» και της ίδιας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Παπαδήμου, της αντεργατικής λαίλαπας, του στυγνού κρατικού αυταρχισμού και της πολεμοκαπηλείας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.