Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Val di Susa ,η “ιταλική Κερατέα”


Σήμερα το πρωί στην Val di Susa βόρεια του Τορίνο ξεκίνησαν και πάλι τα έργα για την γραμμή του τραίνου υψηλής ταχύτητας που θα ενώνει το Τορίνο με τη Λυών. Ενάντια σε αυτή τη γραμμή αγωνίζεται εδώ και 20 χρόνια το κίνημα NO TAV.

Και οι εργαζόμενοι της trenitalia δεν βρίσκουν ιδιαίτερο νόημα στο να γίνει αυτή η γραμμή καθώς η υπάρχουσα σύνδεση εξυπηρετεί τις ανάγκες.Απλά τα κέρδη με τη νέα γραμμή για τις κατασκευαστικές θα είναι τεράστια και φυσικά το εισιτήριο του τραίνου θα είναι πανάκριβο.Να σκεφτεί κανείς ότι η γραμμή Μιλάνο-Μπολόνια με το παλαιό τραίνο (παλιό είναι intercity ας πούμε που στην Ελλάδα πρέπει να ‘ναι το πιο γρήγορο) κόστιζε κοντά στα 20 ευρώ και τώρα με το υψηλής ταχύτητας είναι στα 45,για τέτοιες διαφορές μιλάμε.Που τα τραίνα υψηλής ταχύτητας όταν υπάρχει απεργία στους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο είναι τα μόνα που κάνουν κανονικά δρομολόγια.

Το συγκεκριμένο έργο επίσης θα είναι εξαιρετικά βλαβερό για το περιβάλλον και για τα χωριά γύρω από την περιοχή καθώς θα γίνει χρήση αμιάντου που είναι από τα πιο δυνατά καρκινογενή χημικά στοιχεία.

Επίσης η ιταλική κυβέρνηση την ίδια στιγμή που αρχίζει τις περικοπές σε μισθούς συντάξεις και θέσεις εργασίας,καλή ώρα,δεν κάνει πίσω για το συγκεκριμένο έργο,ένα έργο που θα κοστίσει κοντά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κίνημα NO TAV αντιστέκεται εδώ και 20 χρόνια σε αυτό το έργο. Στην ουσία μιλάμε για την «ιταλική Κερατέα»,που αντιστέκεται όλα αυτά τα χρόνια και που επανηλλειμένα έχουν ποινικοποιηθεί και κυνηγηθεί οι αγωνιστές ,τον Ιούλιο είχαν συλληφθεί 30 μέλη του κινήματος.Προχτές έγινε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιοχή που μάζεψε σχεδόν 80000 κόσμο.

Σήμερα το πρωί λοιπόν αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν τα έργα.Ένας διαδηλωτής και ηγετικό μέλος του κινήματος ο Luca Abbà ,για να διαμαρτυρηθεί ανέβηκε σε μια από τις σκαλωσιές και φτάνοντας προς το μέρος δυνάμεις τις αστυνομίας άρχισε να ανεβαίνει πιο ψηλά,από ‘κει που περνάει το ρευμα,το οποίο τον χτύπησε και έπεσε από ύψος 10 μέτρων και αυτή τη στγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Τα τραύματα του στην ουσία είναι και από το ρεύμα και από την πτώση. Εδώ υπάρχει το βίντεο που τον δείχνει να ανεβαίνει πριν την πτώση.

Από τη στιγμή εκείνη δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας έχουν γίνει στην υπόλοιπη Ιταλία με συμβολικές καταλήψεις σταθμών τραίνων και παραστάσεις διαμαρτυρίας από το κίνημα NO TAV, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες.

via: athens.indymedia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.