Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΑΘ: Ο πόλεμος του νερού ξεκίνησε


Το αργότερο τον Μάιο θα προκηρυχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ για τη διάθεση αρχικά του 40% από το συνολικά 74% που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Νίκο Παπαδάκη.

Η ΕΥΑΘ, που σχεδιαζόταν να βγει προς πώληση στις αρχές φθινοπώρου, θεωρείται ότι μπορεί να πουληθεί ευκολότερα από την ΕΥΔΑΠ, αφού είναι ξεκαθαρισμένο το ζήτημα των παγίων (ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων). Η ΕΥΑΘ το 2011 πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο κερδών, αφού μετά από φόρους, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 62%. Η εταιρία, αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 75,5 εκατ. ευρώ από 71,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες και το κόστος μισθοδοσίας, ενώ περιόρισε σημαντικά τις δανειακές της υποχρεώσεις.


Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι, όταν αντικαθιστάς ένα κρατικό μονοπώλιο, όπως είναι η υδροδότηση των πόλεων, με ιδιωτικό, τα πράγματα για τους πολίτες χειροτερεύουν. Σε όποιες ευρωπαϊκές πόλεις το νερό πέρασε σε ιδιωτικά χέρια η τιμή του εκτοξεύτηκε, η όποια κοινωνική πολιτική εξανεμίστηκε και η ποιότητά του υποβαθμίστηκε. «Αυτό το είδαμε να συμβαίνει στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Μπρίστολ. Μάλιστα σε αρκετές από αυτές τις πόλεις οι δημοτικές αρχές μετά και τις μεγάλες αντιδράσεις του κόσμου αποφάσισαν να πάρουν στο δικό τους έλεγχο τους σχετικούς οργανισμούς», τονίζουν στελέχη της ΕΥΑΘ.

Χθες, στη Τούμπα, ολοκληρώθηκε η συλλογή υπογραφών για την ίδρυση του συνεταιρισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κίνησης των 136 που έχει σαν στόχο οι πολίτες να εξαγοράσουν την ΕΥΑΘ.

Nωρίς σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των συμβούλων αξιολόγησης. Ακολούθησε γενική συνέλευση των εργαζομένων, στην οποία αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων μέχρι να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κώστας Μαριόγλου δήλωσε στο alterthess.gr ότι "δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να υπερβάλλουμε εαυτόν προκειμένου να έχει η εταιρία αύξηση κερδοφορίας κατά 65%, τη στιγμή που θα καταλήξει σε ιδιώτες. Από τους 700 εργαζόμενους πριν 10 χρόνια, έχουμε μείνει 275, ενώ οι ανάγκες έχου αυξηθεί. Η επιπλέον εργασία πρέπει να θεωρείται παρελθόν, ενώ θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας το επόμενο διάστημα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.