Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Εκλογές δι’ αλληλογραφίας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ


του Απόστολου Λακασα

Δι’ αλληλογραφίας θα κληθούν να ψηφίσουν οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ, στα ιδρύματα των οποίων δεν είναι δυνατό να οργανωθούν εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την εφαρμογή του συστήματος της επιστολικής ψήφου με στόχο να «ξεπερασθούν» οι αντιδράσεις από ομάδες φοιτητών και πανεπιστημιακών για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, που έως τώρα μπλοκάρουν τα εκλογικά τμήματα και ακυρώνουν διά της βίας τις εκλογές. Για σήμερα εκλογές έχουν προγραμματισθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας πιέζει τα ΑΕΙ να εκλέξουν Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.), ώστε να εγκριθεί ο φετινός προϋπολογισμός τους.


Ειδικότερα, το υπουργείο εξετάζει να εφαρμόσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου στις εκλογές για τα Σ.Ι. έχοντας λάβει το θετικό μήνυμα πολλών πανεπιστημιακών, που από την πλευρά τους αντιδρούν στις ομάδες φοιτητών αλλά και συναδέλφων τους πανεπιστημιακών (κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς), που με τη βία δεν έχουν αφήσει έως τώρα να γίνουν οι εκλογές. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία διά της επιστολικής ψήφου αναπτύσσεται ως ακολούθως:
- Κάθε πανεπιστημιακός παίρνει από το ΑΕΙ του δύο φακέλους, ο ένας μικρότερος με το ψηφοδέλτιο, ο δεύτερος μεγαλύτερος, καθώς και ένα έγγραφο για τη συμπλήρωση των στοιχείων του. Ο πανεπιστημιακός ψηφίζει και κλείνει το ψηφοδέλτιο στον μικρότερο φάκελο.
- Κατόπιν συμπληρώνει τα στοιχεία του στο έγγραφο που έχει λάβει από το ΑΕΙ, μαζί με αντίγραφο της ταυτότητας, και τα τοποθετεί μαζί με τον μικρότερο φάκελο στον μεγαλύτερο φάκελο.
- Στέλνει τον φάκελο σε συγκεκριμένη ταχυδρομική θυρίδα.
- Οι φάκελοι ανοίγονται από τη γραμματεία του ΑΕΙ, και αφού πιστοποιηθεί ποιοι πανεπιστημιακοί έχουν ψηφίσει, τότε οι μικρότεροι φάκελοι ρίχνονται σε κάλπη για να καταμετρηθούν.

Στελέχη του υπ. Παιδείας μελέτησαν και το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ομως, δεν προκρίθηκε καθώς απαιτεί μεγάλη προετοιμασία (δημιουργία κωδικών για κάθε πανεπιστημιακό κ.ά.) ενώ δεν διασφαλίζεται και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι κίνδυνοι κάποιος πανεπιστημιακός να ψηφίσει υπό πίεση ή και να νοθευθούν τα αποτελέσματα. «Για την εφαρμογή του νόμου πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταρρύθμιση θέλει συμμετοχή και συναίνεση», δήλωσε στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. «Οι οργανωμένες μειοψηφίες αντιδρούν και καλώ την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να τον εφαρμόσει. Η σιωπηλή πλειοψηφία πρέπει με συναίσθηση ευθύνης να δημιουργήσει ένα κλίμα εφαρμογής του νόμου μέσα στα πανεπιστήμια, με ηρεμία και ομαλότητα», συμπλήρωσε.

Σχόλιο από http://foithtikokinhma.blogspot.com/ : Άντε να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε από την ευφάνταστη Αννούλα....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.