Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι μπίζνες της Κρίσης

Σχόλιο από την μαρξιστική επιθεώρηση Praxis: Tην ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός γεμίζουν στριμώχνονται στις ουρές του ΟΑΕΔ για το "επίδομα" ανεργίας (που τώρα με τη μείωση του κατώτατου θα μειωθεί και άλλο), την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, το τραπεζικό κεφάλαιο στην Ελλάδα προχωράει γρήγορα σε "μπίζνες" εντός και εκτός Ελλάδας για να προσαρμοστεί στην νέα εποχή της "Λατινοαμερικανοποιήσης" του Ευρωπαικού Νότου. Μέσα απο συγχωνεύσεις, εξαγορές, συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έλληνες, κύπριοι, ρουμάνοι και τούρκοι τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες χορεύουν πάνω στο πτώμα της ελληνικής εργατικής τάξης και των δικών τους εργατικών τάξεων με την προστασία και καθοδήγηση των αστικών κρατών. Καθώς η αποταμιευτική βάση συρρικνώνεται σε όλο τον Ευρωπαικό Νότο (και στην Ελλάδα ιδιαίτερα) οι τραπεζικοί όμιλοι ανασυγκροτούνται για να συνεχίσουν το έργο τους.

Κερδοφορια ελλαδας vs κερδοφοριας εξωτερικου 



Ζημιογόνο αποτέλεσμα εμφάνισαν όλοι οι ελληνικοί όμιλοι όσον αφορά τις εγχώριες δραστηριότητες τους στο σύνολο του κλάδου. Προ της απομείωσης των ομολόγων κερδοφορία εμφάνισε μόνο η Alpha Bank. 

Παρά τη σχετικά καλή πορεία των εσόδων από τόκους, τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη μείωση των ζημιών από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο τους, το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στις προβλέψεις για επισφάλειες που διογκώθηκαν αφού τα προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, παρά τη σταθεροποίηση τους στο εξωτερικό. Άσχημο ήταν και το εγχώριο αποτέλεσμα για το 2010 επιβαρυμένο όμως με σημαντικές έκτακτες εισφορές για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες που δεν υπάρχουν φέτος. 

Από τις διεθνείς αγορές σημαντικά ήταν τα κέρδη από την αγορά της Κύπρου (συνολικά πάνω από €300 εκ.), όχι μόνο για τις Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular αλλά και για τις Alpha Bank και Eurobank. Από τις υπόλοιπες αγορές ξεχωρίζει η αγορά της Τουρκίας, όπου η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε κέρδη €293 εκ., εμφανίζοντας όμως σημαντική πτώση σε σχέση με το 2010. Σε εγχώριο νόμισμα υπάρχει επίσης μείωση της κερδοφορίας κατά 9%. Παράλληλα, η Tefken Bank, θυγατρική της Eurobank εμφάνισε κέρδη €7,4εκ από €13,1εκ πέρυσι. 

Οι υπόλοιπες αγορές προσέφεραν θετικά μηνύματα παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν ανακάμψει πλήρως και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι αναγκάστηκαν να καταγράψουν μεγάλες προβλέψεις για επισφάλειες και φέτος, ενώ έχουν προβεί σε μια απομόχλευση για να μειώσουν τα risky assets τους και λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η κερδοφορία σε αυτές τις χώρες δεν είναι πολύ σημαντική ακόμα αλλά οι αγορές αυτές έχουν μεγάλο potential και οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζικών ομίλων είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια των διοικήσεων τους. Η έλλειψη ρευστότητας όμως που χαρακτηρίζει τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους αυτήν την περίοδο εμποδίζει την απόκτηση ακόμα μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς στο εξωτερικό επηρεάζοντας αντίστοιχα κερδοφορία και έσοδα. Η καταθετική βάση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι περιορισμένη, συνεπώς οι εκεί δραστηριότητες δεν μπορούν να αναπτυχθούν αυτόνομα, δημιουργώντας ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με θυγατρικές μεγάλων τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης.

Η αγορά της Ρουμανίας προσέφερε κέρδη αυτό το εξάμηνο για τις Alpha Bank, Πειραιώς, Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου. Η αγορά της Βουλγαρίας προσέφερε κέρδη για την Εθνική, την Πειραιώς και την Eurobank, ενώ η αγορά της Σερβίας για Πειραιώς και Eurobank. Παράλληλα, η αγορά της Ρωσίας είναι μια αγορά με μεγάλες δυνατότητες παρά το ότι εκεί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τράπεζες. Εκεί δραστηριοποιούνται οι 2 ελληνοκυπριακοί όμιλοι, με την Τράπεζα Κύπρου να καταγράφει εδώ και ένα έτος σημαντικά κέρδη από την Uniastrum Bank (€15 εκ. μετά φόρων στο 2011) και τη θυγατρική της Marfin Popular να περνάει φέτος σε κέρδη. Στις μικρότερες χώρες των Βαλκανίων κέρδη εμφάνισε στην Αλβανία η Πειραιώς και οριακά η Εθνική, ενώ στη FYROM μικρά κέρδη εμφάνισε η Εθνική. Τέλος, η Ουκρανία είναι μια χώρα που μπορεί να δώσει μεγάλα κέρδη στο μέλλον, με την Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν σημαντικές ζημιές προς το παρόν, ενώ Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular καταγράφουν μικρά κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι από την πώληση της Polbank η Eurobank κατέγραψε προ φόρων έσοδο €230 εκ ενώ η πώληση της Marfin Bank Australia προσέφερε στη Marfin Popular έκτακτο έσοδο €53εκ.

Πηγή: banksnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.