Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΠαΣόΚοι με πολιτικά


Η δημοσκοπική "αύρα" του κ.Κουβέλη και των συνοδοιπόρων του έφτασε να κονταροχτυπιέται με το ΠαΣοΚ για τη δεύτερη θέση στον λεγόμενο "κεντρικό πολιτικό στίβο" (με λίγο πιο πίσω το ΚΚΕ και τον Συ.Ριζ.Α.βλ. προχτεσινή δημοσκόπηση ). Βεβαίως μόνο εκεί τέτοια μεγαλεία για τους Κουβελικούς, καθώς στη πραγματική ταξική και πολιτική πάλη, ούτε τους ενδιαφέρει ούτε έχουν συμμάχους και ενεργά συμμετέχοντες. Τουλάχιστον στον κόσμο των "από κάτω", στους εργαζόμενους και τη νεολαία που μας ενδιαφέρει, γιατί στον "λαμπερό κόσμο" της showbiz των αφεντικών έχουν πολλούς φίλους.

Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία και την σκοπιμότητα αυτών των δημοσκοπήσεων, η αλήθεια είναι ότι τα υψηλά ποσοστά που "κερδίζει" ο Κουβέλης (εάν δεν είναι δημοσκοπική μπαρούφα), δημιουργούν πραγματικά ερωτήματα για το δυναμικό που απεμπλέκεται, υποτίθεται, από το ΠαΣοΚ. Γιατί αν απεμπλέκεσαι, τότε η ελπίδα ζωντανεύει ότι μπορεί και να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι. 

Ας εξετάσουμε μερικά στιγμιότυπα της Κουβελικής διαδρομής. Ήταν το κόμμα από την αντιπολίτευση που κράτησε σαφή ουδέτερο χαρακτήρα στο "κίνημα των πλατειών". Λογικό: πως να τα βάλει με έναν κόσμο μικροαστικής αγανάκτησης από την μια, και από την άλλη να πρέπει να καταδικάζει τα πιό επικίνδυνα (έστω και μειοψηφικά) χαρακτηριστικά του; Άλλωστε ήταν το κόμμα που κατέκρινε (απο πάντα και από παντού) τη βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, όπως κι αν εκφράζεται κτλ κτλ. Μπορεί σε αυτό βέβαια να τους ξεπέρασε η Μπακογιάννη. Σε αυτό το ζήτημα είχαν ισχυρό ανταγωνισμό.

Ήταν το κόμμα που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, αλλά δεν το καταδίκασε ποτέ. Το κόμμα που δήλωσε παρών στη συγκυβέρνηση υλοποιήσεως του μνημονίου, άσχετα που τελικά δεν το παίξανε (ακόμη). Ήταν το κόμμα που όταν ο αρχηγός του ψέλλισε πως η περιβόητη επιστολή Σαμαρά προς την Κομισιόν, δεν χρειάζεται, μέσα σε αστραπιαίο χρονικό διάστημα τρία (κορυφαία μας λέγανε τα κανάλια) στελέχη του κόμματος αποστείλαν δημόσιο κάλεσμα στον Σαμαρά να πάψει να παίζει με το εθνικό (sic) καθήκον. Φανταστείτε την απογοήτευση τους, όταν νωρίτερα την ίδια μέρα ο Σαμαράς είχε ήδη στείλει την επιστολή.

Ήταν και είναι το κόμμα που εγγυάται - με μεγαλύτερη σαφήνεια απ'όλα τα κόμματα της αριστεράς- πως η αριστερή σάλτσα σε κυβερνητικούς θώκους, θα παίζει ρόλο μαϊντανού που θα προσπαθεί να κρύψει από μπροστά μας τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης που απειλεί να βουλιάξει την κοινωνική πλειοψηφία. Τόσο εξόφθαλμα όσο κανείς.

Όσο για "τον κόσμο του ΠαΣοΚ", που για τα μάτια του πολλοί σφαζονται εντός κι εκτός αριστεράς, αν η "απεμπλοκή" του από το ΠαΣοΚ, οδηγεί στο ΠαΣοΚ με άλλα ρούχα, τότε δεν θα πρέπει να μιλάμε για απεμπλοκή αλλά για αυτοκαταστροφική εμπλοκή.

avanti_maestro

Περισσότερα για το δημοσκοπικό "μπουμ" του Κουβέλη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.