Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Φλέγομαι




"Το "Φλέγομαι" είναι ένα εκρηκτικό μυθιστόρημα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος. Το βιβλίο είναι σαν μια τεράστια πυρκαγιά που εξαπλώνεται συνεχώς και οδηγεί στην αναπόφευκτη αυτοκτονία του Μαγιακόφσκι. Η έρευνα την οποία έκανε ο συγγραφέας, όπως θα αντιληφθεί ο αναγνώστης, είναι πραγματικά βαθιά, και παρόλο που το βιβλίο έχει μυθιστορηματική υφή, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του ιστορικά πρόσωπα, ποιητές, καλλιτέχνες και θεωρητικοί, οι οποίοι εξηγούν με πάθος τις απόψεις τους και διαπληκτίζονται ή συμφωνούν στο πλαίσιο μιας εποχής που πραγματικά έφερε τον κόσμο ανάποδα."


Αυτά γράφει στο οπισθόφυλλο. Φτωχά και λίγα μπροστά στην ουσία του βιβλίου.
Ο Σέβε, σουδός συγγραφέας με πολλές διακρίσεις στη Σκανδιναβια, δεν είδε παρά μόνο ένα του βιβλίο να μεταφράζεται στην Ελλάδα κι αυτό με μικρή επιτυχία στις πωλήσεις.

Το μυθιστόρημα είναι μια λογοτεχνικά δοσμένη αυτοβιογραφία του μεγαλύτερου ποιητή του 20ού αιώνα, που από τις πρώτες του σελίδες ξεχνάς πραγματικά ότι το έγραψε άλλος. Ένα αριστούργημα αφιερωμένο στα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του Μαγιακόφσκι, που μπλέκει μέσα του επιστολές του Βολόντια στη Λίλη Μπρικ, άγνωστα περιστατικά της καθημερινότητας του, κριτική και ιστορία της τέχνης της εποχής, φουτουριστικές φάρσες και επαναστατικές μελωδίες, το ασίγαστο πάθος του ποιητή για τον κομμουνισμό, την στράτευση και την ελευθερία, με μια γλώσσα βγαλμένη από το υλικό των κλασσικών.
Είναι σίγουρα ένα από τα σπουδαιότερα, και σίγουρα πιο υποτιμημένα, βιβλία που διάβασα ποτέ. 

avanti_maestro

μια εκτενέστερη βιβλιοκριτική (από το Βημα) μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/117642


Φλέγομαι 
Μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι
Τούρμπγιερν Σέβε
μετάφραση: Γρηγόρη Ν. Κονδύλη
Scripta, 2001
642 σελ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.